Hjemhavn: Svendborg

Antal passagerer: 20

Skipper: Erling

PALNATOKE

– Velholdt ned til mindste detalje

PALNATOKE er en rundgattet galease, blev bygget i 1894 af R. Jensen i Humlebæk under navnet MARIE til fragtsejlads mellem København og Saltholm, og blev senere som så mange af de andre småskibe stenfiskerfartøj. Som sådan var hun hjemmehørende i Bogense. Efter mange ejerskifter blev den i 1968 ombygget til passagerfartøj da en privatmand i 1960’erne forelskede sig i hende. Han riggede den op som galease, og lige siden har den været lystfartøj eller charterskib for skiftende ejere.

Efter at have været handlet et par gange, fik skibet i 1909 installeret sin første maskine. Efter endnu et par ejere rigges skibet i 1920 ned til motorjagt.

Efter lang og omskiftelig tilværelse med 19 ejere erhvervedes skibet i 1968 af Frank Nicolaisen i Bogense, som omdøbte det til PALNATOKE.

100 år gammel kom Palnatoke til Svendborg for chartersejlads. Lasse Hessel købte Palnatoke i 2001, og fik den totalrenoveret på Ebbes Bådeværft i Marstal, han anvendte den til lystfartøj.
Den, der har musklerne har også pligten. Sådan har værftsejer Cai Larsen Svendborg sagt om baggrunden for, at han i foråret 2017 købte galeasen Palnatoke. Cai Larsen er også kendt som indehaver af bl. a. Svendborg-virksomheden Petersen & Sørensen Motorværksted A/S, som har sørget for at Palnatoke nu igen er godkendt til at sejle med 20 passagerer, og sejler med virksomheder og private selskaber fortrinsvis i Det Sydfynske.